Beslissingstherapie helpt u te beslissen, daar waar het voor u zelf te moeilijk is geworden. De vraag of een scheiding een goed besluit is speelt hierbij een belangrijke rol.
Wanneer kan je in beslissingstherapie gaan?
Beslissingstherapie helpt als er bijvoorbeeld teveel gebeurd is in de relatie en het vertrouwen teveel is geschonden, waardoor aan scheiding gedacht wordt. Het lukt niet meer om nog een groei door te maken naar elkaar toe. U wilt dan zeker weten of er niets meer is te doen aan de relatie of u wilt geholpen worden om op een goede manier uit elkaar te gaan. Zeker wanneer hier ook de belangen van de kinderen mee zijn gemoeid. Het kan ook zijn dat de één zeker weet dat het geen zin meer heeft, maar dat de ander daar niet mee kan instemmen. Beslissingstherapie kan ook helpen als er sprake is van een nieuwe relatie en de wens een nieuw samengesteld gezin te beginnen. Waar houdt u dan rekening mee hoe bouwt u dit contact zo op dat deze relatie een verbetering wordt. Hoe om te gaan met elkaars kinderen in geval van een nieuw samengesteld gezin.
Onze relatie was al jarenlang steeds meer afstandelijk geworden. Ik had er op deze manier geen zin meer in. Mijn man wist niet goed wat hij hier mee aan moest. Na twee gesprekken met Mariël was ons duidelijk dat de klik er wat mij betreft echt niet meer was, waardoor ook mijn man inzag dat het op deze manier voor hem ook beter voelde om te stoppen. Inmiddels zijn we op een goede manier uit elkaar.
Hoe werkt beslissingstherapie?
Beslissingstherapie neemt uw vraag als uitgangspunt. De vraag is heel bepalend voor hoe de therapie verloopt. De therapie geeft de mogelijkheid om de verschillende standpunten rustig van alle kanten te bekijken en ieder de ruimte te geven daarin te zeggen wat gezegd moet worden. Vaak is dit thuis heel lastig, omdat er een negatieve manier van omgaan is ontstaan die constructief samenwerken onmogelijk maakt. Toch blijft het belangrijk ook als je uit elkaar gaat dit zo goed mogelijk te doen en zeker voor de kinderen een goede regeling en goede afspraken te treffen. Weet u nog niet zeker of u uit elkaar wilt, dan gaat onderzocht worden wat er nog wel goed gaat in de relatie. Besproken wordt wat er dan precies niet goed gaat en waarom. Wilt u op een goede manier uit elkaar gaan, of scheiden maar lukt dit niet, dan worden de verschillende wensen en verwachtingen besproken en op een rij gezet en vooral bespreekbaar gemaakt vanuit een breder perspectief. De onpartijdigheid van de therapeut is daarbij helpend.
Wat kan je verwachten van beslissingstherapie?
Ook al ga je uit elkaar het blijft nodig in geval van een gezinssituatie om met elkaar op 1 lijn te komen en afspraken te maken. Wanneer er tussen beiden een verschil in zienswijze is over hoe het verder moet met de relatie zal met gesprekken duidelijk gaan worden wat maakt dat er een verschil in zienswijze is. Waar de hobbels zitten en of daar nog begrip en acceptatie mogelijk is. Wanneer u beiden twijfelt zal dit dilemma veel energie vreten en een negatieve invloed hebben op het hele leven. Het is belangrijk deze vragen samen goed door te spreken en door de beslissingstherapie zo mogelijk te leren vrede te hebben met het best haalbare.
Beslissingstherapie helpt wanneer u samen niet kunt besluiten over wat u wilt. U kunt terecht bij Mariël Vlugt met uw vragen. Neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak.
Kijk ook eens verder op deze site wat een andere vorm van therapie voor u kan betekenen!