'Uitzicht door inzicht'

Emotionally Focused Therapy (EFT)

Emotionally Focused Therapy (EFT) is het model voor relatietherapie waardoor uw relatie kan verbeteren. Er worden bewezen zeer goede resultaten mee geboekt, er wordt gewerkt met een stappenplan waardoor u snel inzicht krijgt in uw problemen en helderheid krijgt over nieuwe mogelijkheden om hier anders mee om te leren gaan.

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen het beste functioneren wanneer zij een goede relatie hebben. In een relatie ontwikkelen mensen zich aan elkaar. Dit kan botsingen en spanningen geven die heftige emoties oproepen. Sue Johnson heeft deze methode ontwikkeld en onderzocht.

 

In principe gaat het om 9 stappen en sessies die doorlopen moeten worden. Afhankelijk van hoe lang en hoe diep de problemen zitten duurt de therapie langer. 

 

Emotionally Focused Therapy werkt met deze emoties, die vaak ontstaan door hechtings kwetsuren. De therapie richt zich dan ook op het werken aan de gevoelens van gehecht zijn of juist niet gehecht zijn. De partnerrelatie vormt een basis onder het algehele functioneren als mens. Als deze relatie niet goed loopt heeft dat impact op de rest van het leven. Een slechte relatie kost dan ook heel veel energie, terwijl een goede relatie juist heel veel energie geeft.

 

Wanneer kan u in Emotionally Focused Therapy gaan?

Emotie gerichte therapie werkt bij alle vormen rond en vragen over relatieproblemen. Een contra-indicatie is een relatie waarbij sprake is van agressie/mishandeling. Emotionally Focused Therapy werkt om te onderzoeken wat de mogelijkheden en/of onmogelijkheden zijn in het omgaan met een derde in de partnerrelatie, of andere affaires. Emotionally Focused Therapy helpt ook om te onderzoeken in hoeverre trauma’s verwerkt kunnen worden en de relatie nog geheeld kan worden. De eigen wens en wil van de partners om er samen uit te komen is zeer helpend om de therapie te doen slagen.

 

Hoe werkt Emotionally Focused Therapy? 

Emotie gerichte relatietherapie werkt met een 3 fasen model.

Fase 1: kennismaken, vertrouwen opbouwen, stopzetten van de negatieve patronen. De hechtingsangsten herkennen.
Fase 2: de pijnpunten leren zien en benoemen naar elkaar en elkaar daarin leren zien, begrijpen en vergeven.
Fase 3: Consolideren van wat nu goed gaat. Afspraken maken en oefenen om zelf de problemen te kunnen bespreken en oplossen

 

Wat kan je verwachten van Emotionally Focused Therapy

Emotie gerichte therapie richt zich speciaal op de verbinding tussen de partners. Van belang is hoe veilig ieder zich voelt om zichzelf te kunnen zijn. In de therapie zal zorgvuldig omgegaan worden met ieders gevoelens en zal ruimte gemaakt worden om het gevoel van veiligheid te kunnen ervaren. Hierdoor kan ervaren worden wat het betekent te durven en kunnen hechten aan de ander. Wanneer dit niet gebeurd is kan het lastig zijn de ander echt te vertrouwen.

 

Emotionally Focused Therapy werkt aan dit fundament van de relatie, pas als er vertrouwen is, kan er meer openheid ontstaan om te durven komen met wat een ieder graag wil of juist niet. Weten en voelen dat de partner er is als het nodig is. Weten hoe te vragen om wat hiervoor nodig is. Begrijpen aan welke verwachtingen de partner kan voldoen en aan welke niet. Er wordt gewerkt met beide partners ook is een individueel gesprek tussendoor mogelijk. U gaat begrijpen en aanvoelen wat er aan de hand is in uw relatie en met uzelf.

 

Het boek Houd me vast van Sue Johnson, de grondlegster van deze therapie, kan behulpzaam zijn om te lezen tijdens de therapie.

 

Mariël Vlugt is gevorderd EFT-therapeut

 

Stichting EFT Nederland

 

Wilt u werken aan een betere relatie, waar meer plaats is voor verbondenheid en intimiteit dan is EFT een uitstekende methode voor u. Neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Kijk ook eens verder op deze site wat een andere vorm van therapie voor u kan betekenen

nvrg logo
EFT logo